M’he cremat cuinant! Què puc fer? Consells que et faran sortir del mal pas
Encara que siguem uns megachefs cuinant, a vegades és inevitable patir un petit accident tan comú com una cremada. Tot i que és molt habitual cremar-nos a la cuina, molta gent desconeix què s’ha de fer i què no. Avui us donem cinc consells que us ajudaran a calmar la situació i a alleujar els possibles mal de caps posteriors!
Què he de saber?
Abans de començar, és important saber que la gravetat de la cremada depèn de diversos factors:
- L’extensió de la cremada: com més gran sigui, més greu.
- La part afectada: Les cremades als ulls, coll, mans, peus i articulacions són molt més greus que en la resta del cos.
- Edat de la persona: Les cremades a infants i gent gran són molt més greus.
Tanmateix, hem de poder identificar el tipus de cremada, classificant-la en un grau o un altre:
- Cremada de primer grau: Afecta la part externa de la pell. Tot i que ens farà mal, un tipus de cremada així no requereix assistència sanitària.
- Cremada de segon grau: Més profunda, sovint fa molt mal i apareixent butllofes. A part de resoldre la cremada a casa, en alguns casos és recomanable visitar el metge.
- Cremada de tercer grau: Normalment no passen a les cuines, però mai se sap! Aquest grau de cremada afecta directament als músculs i els ossos. Moltes vegades no fan mal, però és de vital importància que siguin curades per un professional sanitari.
Què faig quan m’he cremat?
- Mantenir la calma i dominar la situació.
- Retirar qualsevol objecte que estigui en contacte amb la pell (anells, roba, braçalets, etc).
- Calmar la zona amb aigua freda durant 10 minuts (el raig d’aigua no ha d’impactar directament a la cremada).
- No aplicar gel, ja que provoca un augment de la lesió.
- Secar la part de la cremada amb una gasa o apòsit net
- Tapar la cremada i immobilitzar la zona.
Els dies següents: un bon seguiment
És molt important que continuem cuidant la cremada, a fi que es cicatritzi correctament i no s’infecti. Com ho fem? Hem de netejar-la amb aigua i sabó, protegint-la amb venes o apòsits, sense molta pressió.
En el cas que apareguin butllofes no les hem de petar, així evitarem que s’infectin.
Si volem ajudar a potenciar el procés de cicatrització, recomanem aplicar una pomada que trobarem a la farmàcia, com la Blastoestimulina. Si volem també reforçar l’eliminació de bacteris, podem aplicar una pomada antibiòtica com la Silvederma.
Actuar ràpidament i amb consciència és la clau per aquests accidents provocats per l’oli roent o l’aigua bullent. Ja ho veus, si tens una cremada cuinant i és superficial, segueix aquests passos i pregunta a la farmàcia!