skip to Main Content
M’he Cremat Cuinant! Què Puc Fer? Consells Que Et Faran Sortir Del Mal Pas

M’he cremat cuinant! Què puc fer? Consells que et faran sortir del mal pas

Encara que siguem uns megachefs cuinant, a vegades és inevitable patir un petit accident tan comú com una cremada. Tot i que és molt habitual cremar-nos a la cuina, molta gent desconeix què s’ha de fer i què no. Avui us donem cinc consells que us ajudaran a calmar la situació i a alleujar els possibles mal de caps posteriors! 

Què he de saber? 

Abans de començar, és important saber que la gravetat de la cremada depèn de diversos factors: 

  • L’extensió de la cremada: com més gran sigui, més greu. 
  • La part afectada: Les cremades als ulls, coll, mans, peus i articulacions són molt més greus que en la resta del cos. 
  • Edat de la persona: Les cremades a infants i gent gran són molt més greus. 

Tanmateix, hem de poder identificar el tipus de cremada, classificant-la en un grau o un altre:

  • Cremada de primer grau: Afecta la part externa de la pell. Tot i que ens farà mal, un tipus de cremada així no requereix assistència sanitària. 
  • Cremada de segon grau: Més profunda, sovint fa molt mal i apareixent butllofes. A part de resoldre la cremada a casa, en alguns casos és recomanable visitar el metge. 
  • Cremada de tercer grau: Normalment no passen a les cuines, però mai se sap! Aquest grau de cremada afecta directament als músculs i els ossos. Moltes vegades no fan mal, però és de vital importància que siguin curades per un professional sanitari. 


Què faig quan m’he cremat?

  1. Mantenir la calma i dominar la situació.
  2. Retirar qualsevol objecte que estigui en contacte amb la pell (anells, roba, braçalets, etc). 
  3. Calmar la zona amb aigua freda durant 10 minuts (el raig d’aigua no ha d’impactar directament a la cremada). 
  4. No aplicar gel, ja que provoca un augment de la lesió.
  5. Secar la part de la cremada amb una gasa o apòsit net
  6. Tapar la cremada i immobilitzar la zona.


Els dies següents: un bon seguiment

És molt important que continuem cuidant la cremada, a fi que es cicatritzi correctament i no s’infecti. Com ho fem? Hem de netejar-la amb aigua i sabó, protegint-la amb venes o apòsits, sense molta pressió. 

En el cas que apareguin butllofes no les hem de petar, així evitarem que s’infectin. 

Si volem ajudar a potenciar el procés de cicatrització, recomanem aplicar una pomada que trobarem a la farmàcia, com la Blastoestimulina. Si volem també reforçar l’eliminació de bacteris, podem aplicar una pomada antibiòtica com la Silvederma

Actuar ràpidament i amb consciència és la clau per aquests accidents provocats per l’oli roent o l’aigua bullent. Ja ho veus, si tens una cremada cuinant i és superficial, segueix aquests passos i pregunta a la farmàcia! 

Back To Top