skip to Main Content
Butllofes: Com Prevenir-les?

Butllofes: com prevenir-les?

Qui més qui menys ha patit alguna vegada les butllofes; petites bombolles de líquid serós que es formen a la capa externa de la pell a causa de múltiples causes, entre elles, la més habitual: la fricció.

Tot i que poden aparèixer a qualsevol part del cos, aquestes lesions del teixit cutani són més freqüents en mans i peus, i s’acostumen a formar quan un calçat no s’ajusta perfectament al peu i frega la pell o quan se sosté el mànec de la raqueta durant un partit de pàdel o tenis durant força temps. Aquest tipus de butllofes és més fàcil que surtin si fa calor i si la pell és humida, per això durant l’estiu és quan es donen més.

Què fer quan apareix una ampolla?

En general, les butllofes es curen per si mateixes. Per tant, si no fa massa mal o no és gaire gran, és millor no trencar-la ni punxar-la per extreure el líquid del seu interior, ja que això augmentaria el risc d’infecció.

Així doncs, cal mantenir la pell que cobreix l’ampolla tan intacta com sigui possible, i si convé, rentar acuradament la zona amb aigua i sabó i després cobrir-la amb una bena adhesiva, una gasa estèril o un apòsit. D’aquesta manera es mantindrà l’àrea neta i, alhora, s’impedirà que continuï el frec que l’ha provocada.

En el cas que l’ampolla sigui molt gran, faci mal o es trobi en una àrea on és fàcil que s’esquinci o trenqui, sí que convé drenar-la, però sense tocar la pell que la recobreix.

Per això, es pot acudir al metge o fer-ho per compte propi seguint les següents pautes: en primer lloc, cal rentar les mans i l’ampolla amb sabó i aigua tèbia. Després, s’ha de netejar la lesió amb iode, esterilitzar una agulla neta amb alcohol i punxar l’ampolla a diversos punts de l’exterior. També és convenient deixar que el líquid surti per si mateix i intentar no tocar amb els dits la zona que l’envolta.

Posteriorment, es recomana utilitzar pomada antibiòtica i col·locar una gasa esterilitzada antiadherent. Durant els dies següents, cal controlar la zona per detectar possibles infeccions, i quan l’ampolla s’hagi assecat, es pot tallar la pell seca amb tisores esterilitzades, encara que normalment es desprèn sola.

Recorda que és absolutament necessari anar al metge si l’ampolla excreta pus o l’àrea que l’envolta és vermella, inflamada o molt dolorosa!

Com prevenir les butllofes?

  • Tria sabates o sabatilles que s’ajustin bé als teus peus.
  • Fes servir calçat específic per al tipus d’activitat física que practiquis.
  • Compra’t el calçat a la tarda (els peus tendeixen a inflar-se al llarg del dia).
  • Deixa que el calçat s’acomodi als teus peus a poc a poc.
  • Fes servir mitjons per reduir el frec entre la sabata i la pell.
  • Utilitza plantilles i/o apòsits.
  • Protegeix les mans amb guants quan vagis en bicicleta o utilitzis eines de jardineria, bricolatge…
Back To Top