skip to Main Content
Parlem De Dolor Lumbar. Què Pots Fer Per Cuidar La Teva Esquena?

Parlem de dolor lumbar. Què pots fer per cuidar la teva esquena?

El dolor lumbar és una de les condicions més comunes i incapacitants que afecten la població, amb milions de persones que experimenten aquesta molèstia en algun moment de les seves vides. És una condició que pot interferir significativament amb la qualitat de vida, afectant la capacitat per treballar, fer exercici, realitzar tasques quotidianes i fins i tot descansar adequadament. És per això que la prevenció del dolor lumbar és una preocupació important per a moltes persones. En aquest article, explorarem en profunditat què és el dolor lumbar, els diferents tipus de lumbàlgia, les principals causes que en poden ser responsables, així com els passos que podem prendre per cuidar la nostra esquena i prevenir aquesta condició tan molesta.

Què és el dolor lumbar?

El dolor lumbar es refereix a una sensació de malestar o dolor localitzat a la part baixa de l’esquena, coneguda com a regió lumbar. Aquesta àrea és crítica per a la nostra mobilitat i suporta gran part del nostre pes corporal, de manera que quan experimentem dolor en aquesta zona, pot ser molt limitant. El dolor lumbar pot variar en intensitat, des de lleu a molt intens, i pot ser agut o crònic en naturalesa.

La lumbàlgia és tan freqüent que afecta 1 de cada 5 espanyols, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. A més, afecta persones de totes les edats (sobretot entre els 50 i els 59 anys) i acostuma a repetir-se, podent convertir-se en crònica en persones majors amb problemes musculars. Les persones embarassades, amb sobrepès o aquelles que treballen habitualment carregant pes, són més propenses a sofrir aquestes molèsties.

Tipus de Lumbàlgia:

 1. Aguda: El dolor lumbar agut és aquell que apareix de manera sobtada i és freqüentment resultat d’una lesió o un esforç excessiu. Aquest tipus de dolor pot ser molt intens i limitar la capacitat de realitzar moviments simples com ara inclinar-se o aixecar-se. Tot i això, amb el tractament adequat, el dolor lumbar agut generalment es resol en unes poques setmanes.
 2. Crònica: Per contra, el dolor lumbar crònic es manté durant un període de temps més llarg, sovint més de tres mesos. Aquesta condició pot tenir un impacte substancial en la vida quotidiana del pacient, afectant la seva capacitat per treballar, realitzar activitats físiques i fins i tot descansar adequadament.

Principals Causes del Dolor Lumbar:

 1. Mals hàbits posturals: Una postura incorrecta en el treball o en activitats diàries pot posar pressió excessiva sobre la columna vertebral, provocant dolor lumbar.
 2. Manca o poca activitat física: La falta d’enfortiment muscular i flexibilitat pot contribuir al dolor lumbar, ja que els músculs de l’esquena no estan prou preparats per suportar les demandes del moviment.
 3. Lesions i esforços excessius: Les lesions agudes, com ara moviments bruscs o aixecar objectes pesats de manera incorrecta, poden causar dolor lumbar. Les activitats repetitives que impliquen torsions o flexions també poden ser factors de risc.
 4. Factors psicològics: L’estrès, l’ansietat i altres factors emocionals poden contribuir al dolor lumbar, ja que poden provocar tensions musculars i afectar la percepció del dolor.

Com puc prevenir el dolor lumbar?

 1. Mantingues una postura correcta: Assegura’t de seure amb la columna vertebral alineada. Utilitza coixins de suport si és necessari i ajusta la cadira i la taula de treball per mantenir una postura saludable.
 2. Fes exercici regularment: Incorpora activitats que enforteixin els músculs de l’esquena i millorin la flexibilitat, com ara ioga, pilates o natació.
 3. Aixeca Pesos Correctament: Quan aixequis objectes pesats, doblega els genolls i utilitza les cames per aixecar el pes, en lloc de doblegar-te des de la cintura. En cas que tinguis dubtes, per mínims que siguin, consulta sempre amb un professional (com ara un fisioterapeuta) per saber com fer-ho.
 4. Vigila els moviments repetitius. Els gestos que es repeteixen de forma constant poden sobrecarregar la musculatura. Pren atenció al moviment que fas i procura fer-lo de forma correcta. També és convenient que facis descansos, estiraments i canviïs de postura de tant en tant.
 5. Evita fer repòs total.

Si comences a tenir lumbàlgia, no facis repòs total. És convenient fer vida normal, intentar no agafar pesos ni realitzar moviments que provoquin molt dolor i practicar exercici moderat. Fer repòs total només està recomanat únicament i excepcionalment al principi, quan el dolor és molt intens o quan sigui recomanat per un metge. En aquests casos també és important canviar de postura cada dues hores.

 1. Aprèn a gestionar l’estrès: Busca tècniques de relaxació com la meditació o la respiració profunda per reduir l’estrès i la tensió muscular. Si no saps fer-ho per tu mateix, avui dia existeixen molts tallers, cursos i formacions on aprendre a relaxar-te. I, si sents que l’estrès no et deixa gaudir del teu dia a dia, buscar ajuda psicològica professional és un gran encert.
 2. Consulta amb un professional de la salut: Si experimentes dolor lumbar persistent o agut, busca consell mèdic. Un professional de la salut pot diagnosticar la causa del teu dolor i proporcionar un tractament adequat.

Prendre mesures per prevenir el dolor lumbar és essencial per mantenir una esquena saludable i una vida activa. Amb la pràctica d’hàbits saludables i l’atenció adequada, podem protegir la nostra esquena i gaudir d’una millor qualitat de vida a llarg termini. 

I recorda, si el dolor persisteix o s’aguditza, ves sempre a un metge. 

Back To Top