
Pell atòpica: com tractar-la adequadament?
Sabies que en només 30 anys, el nombre de casos de pell atòpica s’ha triplicat als països occidentals? I que ja ha esdevingut un dels objectes d’estudi més importants per als dermatòlegs?
La dermatitis atòpica és una malaltia de la pell crònica i no contagiosa que es caracteritza per patir una sequedat extrema i irritació de la pell. Quan es té pell atòpica acostumen a aparèixer petites erupcions a la pell, i fins i tot al cuir cabellut, que provoquen picor severa. Com a conseqüència, la dermatitis atòpica sol tenir un impacte negatiu en la qualitat de vida dels qui la pateixen, i arriba a ocasionar problemes d’autoestima i manca de son.
Quines en són les causes?
Segons demostren els estudis, la pell atòpica es desenvolupa a partir de condicions genètiques i també es relaciona amb:
- Un sistema immunitari feble: la pell es torna més permeable i permet l’entrada d’al·lèrgens (àcars, pèl d’animals, pol·len…) i alguns bacteris que causen reaccions inflamatòries.
- Els al·lergògens alimentaris: la llet de vaca, l’ou o altres aliments estan involucrats en el sistema digestiu i desencadenen alguns atacs d’èczema.
- Altres factors, com els productes químics aplicats a la pell, la calor o la transpiració, són irritants i poden desencadenar brots d’èczema.
Com evoluciona la pell atòpica?
Si l’èczema atòpic es manifesta als 2 o 3 mesos, apareixen taques vermelles localitzades a les galtes, mans i, posteriorment, a les articulacions, com colzes i genolls.
Més tard, la dermatitis de contacte progressa en brots durant 1 i 2 anys. En aquest cas la pell presenta sequedat extrema, cosa que produeix picor severa i afecta el descans i la qualitat de vida de la persona que la pateixen. Al cap d’uns anys, també es poden desenvolupar altres manifestacions d’atòpia, com ara rinitis i/o asma al·lèrgica.
La comunitat científica recomana tractar des del naixement la pell atòpica. Sobretot, en nadons que encara no estan afectats però que tenen una predisposició genètica a patir-la (per pares o germans amb pell atòpica).
Què fer per combatre-la?
Actuar immediatament per interrompre l’evolució de la dermatitis és clau. Per això, és fonamental contactar amb un dermatòleg per tal de controlar-ne l’evolució.
A més, per limitar-ne l’expansió i progressió s’ha cal incidir en els brots d’atòpia de forma específica, ja que cada inflamació de dermatitis atòpica afavoreix noves recaigudes. Per tractar cada brot:
- Utilitza un tractament farmacològic recomanat pel teu dermatòleg.
- Evita factors que puguin suposar una reacció inflamatòria: àcars, pol·len, pèls i plomes d’animals, així com l’exposició al tabac.
- Utilitza roba de cotó i evita la llana i les fibres sintètiques.
- Redueix l’ús de detergent per rentar la roba.
- Adequa la temperatura de la llar (19-20°C) i humiteja amb regularitat l’atmosfera.
- Mantingues l’ambient fresc, sigui ventilant els espais, o bé estenent una tovallola mullada per les habitacions durant la nit.
- Incrementa l’activitat física, si la sudoració excessiva no augmenta la picor.
- Neteja la pell de forma diària abans d’aplicar les cremes per pal·liar l’atòpia.
Tens dubtes sobre la pell atòpica? Contacta amb nosaltres i t’ajudarem! 😉