
Per què no automedicar-se amb antibiòtics?
Prendre qualsevol tractament mèdic per compte propi no és, generalment, una bona idea. Tot i això, quan es tracta d’antibiòtics, l’automedicació és una conducta veritablement perillosa de la qual, en general, no se n’és plenament conscient.
El perill més gran d’automedicar-se amb antibiòtics és l’aparició de resistències que fan que el medicament perdi eficàcia en el cas que sigui prescrit novament per tractar infeccions bacterianes.
El problema ha adquirit tal magnitud a nivell global que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) parla de les resistències als antibiòtics com “una de les amenaces més grans per a la salut mundial, la seguretat alimentària i el desenvolupament” i avisa que si no es prenen mesures urgents, el món sencer està abocat a “una època en què moltes infeccions comunes tornin a ser potencialment mortals”.
Què és la resistència als antibiòtics?
Els antibiòtics són una família de fàrmacs que es recepten per fer front a les infeccions per bacteris. Perquè sigui efectiu, el tractament ha de ser prescrit per un especialista i el pacient ha de complir-lo rigorosament en qüestió de dosis, horari d’administració i, sobretot, durada del tractament.
Incomplir aquestes pautes o accedir a l’antibiòtic sense prescripció mèdica augmenta la possibilitat que els bacteris mutin i es facin més forts, ja que el medicament no funciona correctament. Així doncs, si el pacient torna a patir una infecció bacteriana, els especialistes tenen un arsenal terapèutic molt més reduït, un factor que complica el tractament.
Quins són els efectes secundaris dels antibiòtics a nivell individual?
- Diarrea: Aquest efecte secundari és fruit de l’alteració de la flora intestinal i del funcionament normal de l’intestí.
- Problemes digestius: Els antibiòtics solen provocar gastritis, pèrdua de gana i mala absorció de determinats nutrients.
- Candidiasi: L’alteració de la flora bacteriana causada per antibiòtics també es nota a la microbiota vaginal.
- Refredats i grip: L’efecte debilitador que tenen els antibiòtics sobre el sistema immunitari fa que els pacients siguin més propensos a contraure refredats i grip.
- Altres: Encara que menys freqüents, també s’han descrit mals de cap, fotosensibilitat, problemes cutanis, reaccions al·lèrgiques i alteracions visuals.
Les autoritats sanitàries insisteixen que no en totes les infeccions bacterianes cal recórrer als antibiòtics i recomanen prevenir els contagis extremant conductes com el rentat de mans o la higiene en la manipulació dels aliments. Finalment, si cal prendre antibiòtics, l’especialista ha de ser qui els prescrigui i indiqui com prendre’ls.
Tens dubtes sobre quan prendre antibiòtics? Pregunta’ns abans d’iniciar qualsevol tractament! Som aquí per ajudar-te! 😉