skip to Main Content
Osteoporosi: Tot El Que Has De Saber Per Combatre-la

Osteoporosi: tot el que has de saber per combatre-la

L’osteoporosi és una malaltia que afecta l’esquelet en què es produeix una disminució de la densitat de massa òssia; els ossos es tornen més porosos, augmenta el nombre i la mida de les cavitats o cel·les que hi ha al seu interior, són més fràgils, resisteixen pitjor els cops, es trenquen amb més facilitat…

Cal tenir en compte que en condicions normals, una persona arriba als 30-35 anys a una quantitat màxima de massa òssia ( “pic de massa òssia”) i que a partir d’aquest moment, hi ha una pèrdua natural d’aquesta massa. A més, a l’interior de l’os es produeixen durant tota la vida nombrosos canvis metabòlics, alternant fases de destrucció i formació d’os. Aquestes fases estan regulades per diferents hormones, l’activitat física, la dieta, els hàbits tòxics i la vitamina D, entre altres factors, responsables de l’aparició d’osteoporosi.

Les dones tenen més freqüentment osteoporosi per diversos motius: el seu pic de massa òssia sol ser inferior al de l’home i amb la menopausa s’accelera la pèrdua d’os (osteoporosi postmenopàusica). A Espanya, aproximadament 2 milions de dones pateixen osteoporosi, amb una prevalença en la població postmenopàusica del 25% (1 de cada 4). S’estima que aquesta malaltia és la causant d’unes 25.000 fractures cada any i es calcula que aproximadament 1 de cada 3 dones i 1 de cada 5 homes més grans de 50 anys patirà una fractura osteoporòtica a la seva vida.

Quins símptomes presenta?

L’osteoporosi no manifesta símptomes fins que la pèrdua d’os és tan important com perquè apareguin fractures, per això se l’anomena l’epidèmia silenciosa i per això cal prevenir-la en la mesura del possible enfortint els ossos abans que sigui massa tard.

Com prevenir-la?

Hi ha hàbits de vida que poden ajudar a millorar la qualitat de l’os com són: l’adequada ingesta de calci, l’exercici físic i no fumar. La quantitat recomanable de calci per evitar l’osteoporosi varia amb l’edat, però molts adults necessiten de 1.000 a 1.500 mg al dia. Aquesta ingesta es pot fer a partir d’aliments naturals rics en calci (sobretot la llet i els seus derivats) o com a suplements en forma de medicaments (sals de calci).

De la mateixa manera, la vitamina D és una substància fonamental per a l’os. Les seves necessitats diàries s’aconsegueixen fonamentalment per la formació d’aquesta vitamina a la pell quan rep l’efecte de la radiació solar.

Com a mesura generalitzada també es recomana mantenir hàbits de vida saludable, com una dieta equilibrada rica en calci, abandonar el tabac i el consum excessiu d’alcohol, així com realitzar exercici diàriament vigilant d’evitar caigudes.

Vols prevenir l’osteoporosi? A Farmàcia Guilanyà comptem amb un ampli ventall de suplements càlcics i de vitamina D per enfortir els ossos. Sigui quina sigui la teva edat i situació trobarem el complement ideal per a tu! Vine a veure’ns i t’assessorarem! 🙂

Back To Top