skip to Main Content
Càncer De Pell Tipus Melanoma. Què és I Com Prevenir-lo?

Càncer de pell tipus melanoma. Què és i com prevenir-lo?

El melanoma és un tipus de càncer de pell que s’origina quan els melanòcits (les cèl·lules que donen a la pell el seu color bronzejat o marró) comencen a créixer fora de control.

Aquest tipus de càncer és molt menys freqüent que altres tipus de càncers de pell, però tot i així, és més perillós perquè és molt més probable que es propagui a altres parts del cos si no es descobreix i es tracta a temps.

La majoria dels càncers de pell comencen a desenvolupar-se a la capa superior de la pell, anomenada epidermis. Hi ha tres tipus principals de cèl·lules en aquesta capa:

  • Cèl·lules escamoses: són cèl·lules planes localitzades a la part més superficial (externa) de l’epidermis que es desprenen constantment a mesura que les noves cèl·lules es formen a les capes més profundes.
  • Cèl·lules basals: són cèl·lules que es troben a la part inferior de l’epidermis, anomenada capa de cèl·lules basals. Aquestes cèl·lules es divideixen constantment per reemplaçar les cèl·lules escamoses que es descamen de la superfície de la pell. A mesura que aquestes cèl·lules es desplacen cap a l’epidermis es tornen més planes, i amb el temps es converteixen en cèl·lules escamoses.
  • Melanòcits: són les cèl·lules que es poden convertir en melanoma. Normalment produeixen el pigment marró anomenat melanina, cosa que fa que la pell tingui un color bru o bronzejat. La melanina protegeix les capes més profundes de la pell contra els efectes nocius del sol.

L’epidermis està separada de les capes més profundes de la pell per la membrana basal. Quan un càncer de pell es torna més avançat, generalment travessa aquesta barrera i envaeix les capes més profundes.

Prevenció del càncer tipus melanoma

No hi ha una manera infal·lible de prevenir el melanoma. Alguns factors de risc, com ara l’edat, la raça i els antecedents familiars no es poden controlar. No obstant això, hi ha mesures que poden reduir-ne el risc:

  • Limitar l’exposició als raigs ultraviolats (UV)
  • Buscar l’ombra
  • Utilitzar fotoprotecció solar
  • Portar barret
  • Parar atenció als lunars anormals
  • Mantenir el sistema immunitari fort

Sabies que de totes aquestes mesures, una de les més importants és limitar l’exposició al sol? Per fer-ho, cal que utilitzis en la teva rutina diària protectors solars UVA-UVB d’ampli espectre i protecció molt alta. L’ús regular de protector solar durant tota la vida redueix el risc de patir melanoma!

Back To Top